Mastomatic2
Image default
Computers / Open Source

Computergebruik: waar moet ik voor oppassen en wat kan ik eraan doen?

De schade die internetcriminelen kunnen aanrichten, wordt steeds serieuzer. Vroeger was het vooral Windows dat door een virus verwoest kon worden, waarna de computer opnieuw geïnstalleerd moest worden. Tegenwoordig zijn internetcriminelen in staat om op slinkse wijze bij je persoonlijke bestanden te komen of kunnen ze -deels door eigen toedoen- je bankrekening plunderen. De gevolgen zijn dus een stuk groter. Maar welke bedreigingen zijn er? En kunnen we ons daartegen wapenen? We bespreken enkel bedreigingen.

Virussen

De meest bekende dreiging voor computers en laptops zijn virussen. Computervirussen zijn een speciale computerprogramma’s die ontwikkeld zijn om bestanden te infecteren. De gevolgen kunnen verschillen tot enkel irritatie (een langzamere pc) of het veroorzaken van onherstelbare schade.

Een goed antivirusprogramma kan helpen je computer vrij te houden van virussen. Windows 10 en Mac-apparatuur zijn in het bezit van een standaard virusscanner. Uiteraard kun je ook zelf nog een antivirusprogramma downloaden en installeren voor extra bescherming.

Ransomware

Ransomware gijzelt uw computer en versleutelt uw bestanden. Vervolgens wordt gevraagd om losgeld (ransom) te betalen. Door het losgeld te betalen, koop je als het ware de toegang tot je eigen pc weer terug.

Ransomware is niet door een standaard computergebruiker te ontsleutelen en kan worden toegepast op elk type bestand op de computer. Vaak is niet exact duidelijk welke bestanden er versleuteld zijn, doordat bestandsnamen door elkaar worden gegooid en bestandsextensies veranderen. Wie niet of te laat betaalt, heeft kans al zijn data kwijt te zijn.

De beste manier om geen slachtoffer te worden van ransomware is om je computer te updaten. Zorg dat je gebruikmaakt van het meest recente besturingssysteem en update ook andere software regelmatig. Speciale programma’s om je te beschermen tegen ransomware zijn er niet.

Spyware

Spyware is, zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van spionage software. Spyware zal allerlei gegevens over het gebruik van uw computer opslaan en doorsturen naar anderen. Dit kunnen e-mailadressen zijn, maar ook informatie over welke programma’s je gebruikt of welke webpagina’s je bezoekt. Vaak worden deze gegevens doorverkocht aan bijvoorbeeld marketingbedrijven.

Spyware komt vaak op de computer via het downloaden van gratis software. In de meeste gevallen merk je daar zelf helemaal niets van. Soms echter word je geconfronteerd met een trage pc of een veelvoud aan reclame pop-ups.

Spyware kan voorkomen worden door je systeem up-to-date te houden. Verder kan spyware verwijderd worden met speciale anti spyware software. Ook voor Mac gebruikers zijn deze apps te verkrijgen.

Malware

Malware is software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren of toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Mocht je computer opeens langzamer werken, krijg je rare pop-ups of heb je het gevoel dat er dingen gebeuren die niet kloppen? Dan kan het zijn dat je computer besmet is met malware. Deze is vaak net weer anders dan een virus.

Met speciale anti malware programma’s kun je malware verwijderen. Het kan zijn dat malware toch op je pc terecht komt, ondanks dat je een antivirusprogramma geïnstalleerd hebt. Malwarebytes anti malware biedt de mogelijkheid om gratis en doeltreffend malware te verwijderen. Laat Malwarebytes je computer of laptop met enige regelmaat scannen.

Ik wil hulp!

Ben je onverhoopt toch slachtoffer geworden van een computerbedreiging en heb je geen idee wat je moet doen? Schakel dan de hulp in van een deskundige als imac reparatie rotterdam. Deze heeft vaak een goede oplossing om het virus of de spyware te verwijderen.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/imac-reparatie-rotterdam/