Mastomatic2
Image default
Computers / Open Source

Een externe harde schijf: waar moet je op letten?

Een externe harde schijf is een harde schijf die niet in je desktop of laptop zit, maar er los mee is verbonden. Hierdoor creëer je meer opslagruimte voor foto’s, video’s of muziek. Daarnaast is een externe harde schijf zeer geschikt voor het opslaan van back-ups, zodat je niet al je bestanden kwijt bent als je laptop of desktop het begeeft. Bij de aanschaf ervan zijn er een aantal aandachtspunten.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Externe harde schijven zijn verkrijgbaar met een verschillende capaciteit. Ze zijn er al vanaf 120 GB tot grotere schijven met een capaciteit tot wel 20 TB. Welke capaciteit noodzakelijk is, is afhankelijk van je wensen en de bestanden die worden opgeslagen. Tekstbestanden hebben minder ruimte nodig dan foto’s en video’s. In het geval van tekstbestanden voldoet een externe harde schijf van 500 GB zeker. Ben je van plan veel bestanden op te slaan en is een groot deel daarvan foto- en videomateriaal? Dan is een externe harde schijf van bijvoorbeeld 2 TB meer geschikt.

HDD of SSD?

Er zijn twee soorten externe harde schijven: de Hard Disk Drive (HDD) en de Solid State Drive (SSD). De HDD kan gezien worden als een traditionele harde schijf, de SSD is nieuwer.

Het grote verschil zit hem in het feit dat nieuwe SSD’s geen bewegende onderdelen hebben. Hierdoor is een SSD minder kwetsbaar, lichter en compacter, en is hij veel sneller. Een groot nadeel is dat SSD’s veel duurder zijn dan HDD’s. Deze zijn namelijk goedkoper en eenvoudiger te produceren, omdat de techniek al langer bestaat.

Wanneer je vaak snel grote hoeveelheden data moet opslaan, is een SSD wellicht meer geschikt. Is dit niet het geval, dan voldoet een externe HDD zeker ook.

Kies het gewenste formaat

HDD schijven zijn verkrijgbaar in 3,5 en 2,5 inch. De 2,5 inch externe schijf is wat mobieler, omdat hij lichter en compacter is én als voeding gebruikmaakt van de USB-poort van je laptop of desktop pc. Je hoeft hem dus niet apart nog aan te sluiten op het lichtnet. De 3,5 inch externe harde schijf daarentegen heeft vaak een losse voedingsbron.

Een 3,5 inch versie is wel goedkoper per MB en is sneller dan een 2,5 inch externe harde schijf. Een 3,5 inch externe harde schijf is door zijn aansluiting en snelheid het meest geschikt voor bij een desktop pc.  

Snelheid en aansluitingen

Naast de opslagcapaciteit, de keuze tussen HDD en SSSD, en het gewenste formaat is het raadzaam om vooraf na te denken over wat je met je externe harde schijf gaat doen. Afhankelijk hiervan dient een keuze gemaakt te worden voor een harde schijf met een bepaalde snelheid. Als je iedere dag veel bestanden naar de externe schijf wil schrijven, is een snelle verbinding aan te raden.

Er zijn tegenwoordig een drietal soorten aansluitingen: USB 2.0, USB 3.0 en een netwerk of ethernet verbinding. In het laatste geval is de externe harde schijf opgenomen in een netwerk. Een ietwat langzamere verbinding dan USB 3.0, maar op deze manier is de externe schijf wel benaderbaar vanaf alle computers in het netwerk. Wat betreft snelheid is USB 3.0 de snelste aansluiting. Deze USB-poorten met een snelheid van 5GB/s zijn te herkennen aan een blauw randje in de aansluiting.

Deskundig advies

Ga je een externe harde schijf aanschaffen, koop dan bij een specialist. Hij of zij kan je adviseren bij het maken van je keuze. Een specialist heeft vaak veel verschillende externe harde schijven in huis in verschillende prijsklassen. Ga daarom eens langs bij computerreparatie Rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/