Mastomatic2
Image default
Computers / Open Source

Een zwart scherm, wat nu?!

Nee toch? Je zet je computer aan en hebt geen beeld. Het scherm van je laptop of pc blijft hangen en het enige wat je ziet is een zwart scherm. Verder hoor je het apparaat wel opstarten en branden alle lampjes. Wat betekent dat en kun je de laptop of pc nu helemaal afschrijven? Geen paniek. Vaak is er nog wel het een en ander aan te doen.

Zwart scherm op je laptop

Een zwart scherm op je laptop betekent niet direct dat de gehele laptop vervangen moet worden. Soms is enkel de CCFL lamp of wisselrichter kapot. Of dit bij jou het geval is, kun je controleren door met een lamp op het scherm te schijnen. Zie je de bureaublad achtergrond? Dan betekent het dat je laptop wel is opgestart, maar dat de lamp achter het scherm (de CCFL lamp) kapot is. Deze kan wel vervangen worden, maar kies daarbij wel voor een goed specialist.

Wil je graag wat extra zekerheid? Door een extern scherm aan te sluiten op de laptop, kun je controleren of deze daadwerkelijk is opgestart. Maak hiervoor gebruik van een losstaand computerscherm en de VGA of DVI aansluiting op je laptop. Nadat je het computerscherm hebt aangesloten op de laptop en op het stroomnet, start je de laptop opnieuw op. Heb je nu wel beeld? Dan weet je zeker dat hij wel opstart en dat het probleem waarschijnlijk ligt bij de CCFL lamp ligt.

Lukt het opstarten niet, dan is er toch meer aan de hand. Vermoedelijk ligt het probleem bij het videogedeelte op de laptop. Ook dit kan gerepareerd worden, maar is wel wat duurder. Afhankelijk van het type laptop wat je hebt, bepaal je voor jezelf of je laptop de reparatie waard is. Ga hiervoor wel naar een specialist.

Zwart scherm op je desktop computer

Heb je een zwart scherm op je desktop pc, dan kan er van alles aan de hand zijn. Ter controle kun je het beste eerst even kijken of de monitor goed is aangesloten en of de stekker (nog wel) in het stopcontact zit. Experimenteer daarna even met contrast en helderheid om ook zeker te weten dat daar niemand aan heeft gezeten.

Bij een blijvend zwart beeldscherm kunnen er problemen zijn met de grafische kaart, is er wellicht sprake van een probleem met een systeemupdate of heeft een virus vrij spel gekregen. Het kan echter net zo goed komen door oververhitting of door een kapot beeldscherm. Uiteraard is het ene probleem makkelijker te traceren, dan het andere.

Om na te gaan of het beeldscherm zelf kapot is, kun je heel gemakkelijk een ander beeldscherm op je desktop pc aansluiten. Doet deze het wel, dan is je huidige beeldscherm aan vervanging toe. Een relatief goedkope oplossing. Indien oververhitting de boosdoener is, laat je desktop pc dan goed afkoeling en ga even na of je niet teveel van je pc vraagt. Overclock niets en probeer niet van alles te doen wat de specificaties van je pc te boven gaat.

Een probleem met een systeemupdate laat zich meestal vrij gemakkelijk traceren door na te gaan of je onlangs een update hebt uitgevoerd. Is dit zo en heb je sindsdien een zwart scherm? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak. Het oplossen van dit probleem is echter wat lastiger. Net als bij een virus moet er softwarematig het een en ander gebeuren. Helaas heb je een zwart scherm en kun je niks. Laat in dat geval je desktop pc nakijken door een specialist als mac reparatie amsterdam. Deze kan een grondige controle uitvoeren en de oorzaak achterhalen. Of het nou softwarematig of hardware matig is, een echte specialist helpt je zeker verder.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/mac-reparatie-amsterdam/