Mastomatic2
Image default
Computers / Open Source

Wat is een QR code en hoe werkt het?

QR code staat voor Quick Response code, het is een systeem voor coding and marking en is vergelijkbaar met een barcode. De QR code bestaat eigenlijk al sinds 1994, maar is pas sinds enkele jaren populair geworden. Het verschil tussen de QR code en traditionele barcode en het voordeel van de QR code is dat bij het aanmaken van de code er kan gekozen worden wat de uitkomst moet zijn als de QR code gescand wordt. Daardoor kan er in een QR code dus veel meer informatie opgeslagen worden dan in een barcode. Het is dus meer gericht op het gebruik voor marketingdoeleinden. 

Bij het maken moet de gebruiker dus kiezen wat voor soort uitkomst de QR code moet geven na het scannen. Verschillende uitkomsten zijn: een URL of domeinnaam, een telefoonnummer, extra informatie of een notitie, een voorgeprogrammeerd sms-bericht of e-mail, een locatie in Google Maps of contactgegevens. Daarnaast kan het ook linken naar social media accounts (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Foursquare…), Skype account, video’s of een app store.

Een QR code werkt als volgt: met een QR code printer wordt de code op een product of reclamepanelen of –flyers aangebracht of ze wordt online verspreid. Iedereen die een smartphone of tablet heeft, kan een app downloaden waarmee ze QR codes kunnen scannen, een QR reader. Ze zijn meestal gratis en makkelijk te downloaden. Het enige wat de gebruiker dan moet doen is de camera van de telefoon of tablet op de QR code richten om deze te scannen. De telefoon zal dan vanzelf naar de uitkomst gaan die de QR code geeft. Vaak is er hiervoor wel een internetverbinding vereist. 

Een QR code is gratis en iedereen kan er een aanvragen. Online zijn er diverse websites waarop QR codes genereerd kunnen worden na het invullen van enkele vragen, zoals de doeluitkomst en de benodigde informatie en links.

http://www.kba-metronic.com/nl/